Kanceri i Ezofagut

Çfarë është ezofagu?

Ezofagu ndodhet ne kraharor. Është i gjate rreth 25.cm. Ai është pjese traktit tretës, ku ushqimi lëviz prej gojës ne ezofag ne drejtim te stomakut. Ezofagu është një tub muskulor.

Muret e ezofagut kane disa shtresa.

• Shtresa e brendshme: e cila është e lagësht duke beret e mundur qe ushqimet te rrëshqasin për në stomak.
• Submukoza: Qendrat në këtë shtrese prodhojnë mukus i cili e bën ezofagun të jetë i lagësht.
• Shtresa muskulare: Muskujt shtyjnë ushqimin poshtë për në stomak.
• Shtresa e jashtme: e cila mbështjell ezofagun.

Fakte për kancerin e ezofagut

• Ndonëse shkaqet e kancerit te ezofagut jane te panjohura faktoret e riskut jane te mire identifikuar.
• Risku i kancerit te ezofagut rritet me kohëzgjatjen e irritimit te tij si psh prej duhanit, alkoolit dhe ezofagut Barret.
• Diagnoza e kancerit te ezofagut mund te vendoset me skopi ezofagu me contrast barium por mund te konfirmohet me endoskopi+biopsi e marre ne indet e kancerit.
• Kanceri i ezofagut mund te shkaktoje dhimbje dhe veshtiresi ne gelltitjen e ushqimeve te forta, jo te lengjshme.
• Trajtimi i kancerit te ezofagut varet nga permasa, lokalizimi dhe shtrirja e tij gjithashtu dhe nga mosha e pacientit.

Qelizat e kancerit


Kanceri fillon ne qeliza te cilat jane njezia baze e indeve. Indet perbejne organet e trupit.

Qelizat normale rriten dhe ndahen per te formuar qeliza te reja ne varesi te nevojave te trupit tone. Kur qelizat normale plaken ose demtohen ato vdesin duke u zevendesuar nga qeliza te reja.

Ndonjehere ky process zevendesimi nuk ndodh korrekt. Formohen qeliza te reja qe trupi nuk ka nevoje per to dhe qelizat e demtuara nuk vdesin. Grumbullimi i qelizave ekstra shpesh here formojne rritje ose mas indi e cila quhet tumor.

Rritjet ne murin e ezofagut mund te jene beninje(jo kanceroze) ose malinje (kanceroze).

Rritjet (tumoret) beninje:

o Rralle jane kercenuese per jeten o Mund te hiqen dhe probabilisht nuk rriten prape
o Nuk prek indet perreth
o Nuk perhapet ne pjeset e tjera te trupit.

• Rritjet(tumoret) malinje;

o Mund te jene kercenuese per jeten
o Mund te hiqen dhe te rriten perseri
o Mund te prekin dhe demtojne indet dhe organet perreth
o Mund te perhapen ne pjeset e tjera te trupit.

Kanceri i ezofagut fillon ne qelizat e e shtreses se brendshme te ezofagut. Me kalimin e kohes ai shtrihet me ne thellesi te shtresave te ezofagut dhe indeve afer tij. Qelizat kanceroze mund te shperndahen duke u shkeputur nga tumori i origjines. Ato mund te hyjne ne enet e gjakut ose ne enet limfatike duke u shperndare ne te gjitha indet e trupit.

Qelizat kanceroze mund te vendosen ne inde te ndryshme duke krijuar tumore dhe duke shkatuar shkaterrim te ketyre indeve. Procesi i shperndarjes se qelizave kanceroze quhet metastazim.

Tipet e kancerit te ezofagut

Kemi dy tipe kanceri te ezofagut te cilet jane te diagnostikueshem,te trajtueshem dhe qe menaxhohen ne te njejten menyre.

Dy tipet me te shpeshta te kancerit te ezofagut e marrin emrin nga lloji i qelizave qe shihen me mikroskop. Qe te dy tipet fillojne ne qelizat e shtreses se brendshme te ezofagut:

Adenokarcinoma e ezofagut: Ky tip zakonisht gjendet ne pjesen e poshtme te ezofagut ne afersi te stomakut.
Carcinoma me qeliza skuamoze e ezofagut: Ky tip zakonisht gjendet ne pjesen e siperme te ezofagut.

Faktorët e riskut

Kur ju diagnostikoheni me kancer te ezofagut eshte e natyrshme te pyesni cilat jane shkaqet qe e kane shkatuar. Shpesh doktoret e kane te veshtire tju shpjegoje arsyet por studimet kane treguar qe shkaqet jane si me poshtë:

• Mosha 65 vjeç e lartë: Mosha është faktor risku kryesor. Shancet per te patur kancer te ezofagut rriten me rritjen e moshes.
• Gjinia: Meshkujt kane me shume gjasa per kancer te ezofagut ne krahasim me femrat.
• Pirja e duhanit: Duhanpiresit jane me te riskuar per te bere kancer te ezofagut.
• Perdorimi i tepert i alkoolit: Njerezit qe konsumojne me shume se tre gota alkool ne dite jane me te riskuar se njerezit qe nuk pijne, per te patur kancer te ezofagut te tipit me qeliza skuamoze. Njerezit qe zakonisht perdorin ne te njejten kohe alkolin dhe duhanin jane me shume te riskuar per te patur kancer te ezofagut.
• Dieta: studimet sugjerojne qe dieta e varfer ne fruta dhe perime mund te rrise riskun e Megjithate ka kontradikta per kete fakt dhe jane duke e u bere studime per te pare sesi ndikon dieta si factor risku per te patur kancer te ezofagut.
• Obeziteti: Te qenit obez rrit riskun per adenokarcinome te ezofagut.
• Refluksi gastro-ezofageal: Refluksi eshte fenomen jo normal, i shpeshte, ku lengjet acide te stomakut kthehen ne ezofag. Lengjet acide te stomakut mund te demtojne indet e ezofagut. Pas shume vitesh refluksi, demtimet e indeve ne disa njerez mund te cojne ne adenokarcinome te ezofagut.
• Ezofagu Barret: Demtimet qe ndodhin prej refluksit te zgjatur quhet ezofagu Barret. Ne kete situate qelizat ne pjesen e poshtme te ezofagut jane anormale.
• Ezofagu Barret rrit riskun per kancer dhe eshte me rrezikshem se relfuksi. Shenjat

Ne fazat e hershme kanceri i ezofagut mund most e kete shenja. Me avancimin e situates shenjat me te shpeshta jane:

• Kthim i ushqimeve qe vjen si rezultat i ngecies se tyre ne ezofag
• Dhimbje gjate gelltitjes.
• Dhimbje ne kraharor ose ne mes te shpines
• Humbje ne peshe
• djegie kraharori
• Ngjirje zeri qe nuk largohet per dy jave.

Keto shenja mund te jene prej kancerit te ezofagut ose prej problemeve te tjera shendetesore.

Diagnoza

Ne qofte se ju keni simptoma qe sugjerojnë për kancer te ezofagut atëherë doktori do t\ju rekomandoj te kryeni analiza gjaku dhe ekzaminimet si me poshtë: Skopi ezofagu me barium kontrast: Pasi te keni pire kontrastin me barium merren imazhe nen rrezet X.

Endoskopia: është një ekzaminim ku mjeku specialist shikon në brendësi të traktit të sipërm tretës. Me ane të kësaj procedure ekzaminohet: ezofagu, stomaku dhe duodeni (zorra 12-gishtore). Kjo procedure kryhet me anë të një aparati që quhet gastroskop.

Biopsia : Zakonisht ,kanceri fillon ne shtresen e brendeshme te ezofagut. Doktori kryen endoskopine per te marre pjeseza te vogla mostre prej ezofagut te cilat pasi ngjyrosen me ngjyrues te vecante shihen ne mikroskop prej anatomopatologut. Biopsi eshte e vetmja menyre e sigurte per te na treguar pranine ose jo te kancerit.

Stadifikimi

Ne qofte se biopsia tregon qe ju keni kancer,doktorit i duhet te mesoje perhapjen e tij(stadin) qe ne ndihmon ne zgjedhjen e trajtimit me te mire.

Stadifikimi vlereson:
• Se sa ne thellesi te mureve te ezofagut ka prekur kanceri.
• Nese kanceri ka prekur indet perreth.
• Nese kanceri eshte perhapur ne organe te tjera dhe cilin ka prekur saktesisht.

Kur kanceri ezofagut perhapet, zakonisht gjenden limfonodula perreth. Ne qoftese se kanceri ka prekur keto limfonidula, ai mund te perhapet ne kocka dhe organe te tjera. Shpesh ai mund te perhapet dhe ne melci dhe mushkeri. Per te bere stadifikimit nevojiten ekzaminime te tjera shtese si me poshte:

Eko endoskopike(EUS): Ky ekzaminim kryhet njesoj si gastroskopia nen anestezi. Ne majen e ketij skopi ndodhet nje sonde e vecante e cila perdor ultratingujt per te krijuar imazhe. Imazhet qe merren tregojne se sa thelle kanceri ka prekur muret e ezofagut. Doktori, gjithashtu mund te perdore nje shiringe te vecante per te marre material prej limfonodulave. Kjo procedure quhet aspirim me age.(FNA).

Skaner CT (tomografi e kompjuterizuar): Makina e rrezeve X është e lidhur me kompjuterin dhe në këtë mënyre krijojnë imazhe të detajuara të pankreaist organeve dhe vazave të gjakut të barkut. Per te kryer kete ekzaminim perdoret kontrast nga goja ose ne vene, i cili ben te dukshme anormalite.

Rezonanca magnetike: Nje magnet i fuqishem i lidhur me komjuterin perdoret me te marre imazhe te detajuara ne hapesirat brenda trupit. Rezonanca tregon nese kanceri eshte perhapur neper limfonodula ose ne vende te tjera te trupit. Per te kryer kete ekzaminim perdoret kontrast venoz i cili ben te mundur marrjen e imazheve me qarte.

Pet-skaner: Nepemjet nje injeksioni, injektohet nje sasi sheqeri radioaktiv. Sheqeri radioaktiv jep sinjal dhe ne kete moment pet-skaneri kap imazhet ne vendet qe eshte perhapur sheqeri radioaktiv. Qelizat kanceroze shfaqen te shndritshme ne imazhe sepse ato e perthithin me shpejt dhe me shume sheqerin radioaktiv ne krahasim me qelizat normale. Pet-skaneri tregon nese kanceri ezofagut eshte perhapur ne pjese te tjera te trupit.

Skaner i kockave. Injektohet nje sasi e vogel substace radioaktive e cila neperjet qarkullimit te gjakut depozitohet ne kocka. Pastaj nepermjet skanerit merren imazhe prej tyre. Imazhet mund te tregojne nese kanceri eshte perhapur ne kocka.

Laparoskopi: Pasi iu eshte administruar anestezi gjenerale, kirugu ben dy incizione(prerje) te vogla ne barkun tuaj nepermjet te cilave fut nje sonde te holle te ndricuar brenda barkut. Nepermjet kesaj procedurehiqen limfonodula per tu ekzaminuar per prani apo jo te qelizave kanceroze. Ndonjehere stadifikimi nuk eshte i plote deri pas kryerjes se operacionit dhe heqjes se mases dhe limfonodulave perreth. Kur kanceri perhapet ne organ tjeter te trupit, tumori i ri ka te njejtat qelizat anormale kanceroze me tumorin primar.

Stadet e kancerit te ezofagut:

Stadi 0: Qeliza anormale gjenden vetem ne pjesene brendshme te ezofagut dhe quhet carcinoma in situ.

Stadi I: kanceri eshte rritur dhe nga shtresa e brendshme e ezofagut ka depertuar ne submukoze(nje shtrese me thelle)

Stadi II: quhet ne keto dy situate;
o Kanceri ka depertuar nga shtresa e breshme e ezofagut ka prekur submukozen dhe qelizat kanceroze kane prekur dhe limfonodulat perreth.
o Ose kanceri ka prekur shtresen muskulare dhe qelizat kanceroze gjenden dhe ne limfonodulat perreth.

Stadi III: quhet ne keto situata:
o Kanceri eshte rritur ne shtresen e jashmte te mukozes se ezofagut dhe qelizat kanceroze jane te pranishme ne limfonodulat perreth.
o Ose kanceri ka prekur dhe strukturat afer (si psh rruget e frymemarrjes) dhe qelizat kanceroze jane te pranishme ne limfomodulat perreth.

Stadi IV: kanceri eshte perhapur ne organet e largeta si psh ne melci.

Trajtimi

Personat me kancer te ezofagut kane opsione te shumta trajtimi te cilat jane: kirurgjia, radioterapia(rrezatimi), kimioterapia ose kombini i tyre. Si psh: radioterapia ose kimiterapia mund te jepet para ose pas kirurgjise.
Lloji i trajtimit i duhuri varet nga:

• Ku eshte lokalizuar kanceri brenda ne ezofag
• Nese kanceri ka prekur strukturat perreth
• Nese kanceri eshte perhapur ne limfonodula apo organe te tjera
• Ne varesi te simptomave(shenjave)
• Ne varesi te gjendjes se pergjithshme shendetesore.

Kanceri i ezofagut eshte i veshtire te mbahet ne kontroll me trajtimet momentale. Ju mund te keni ekipin tuaj mjekesor per tju hartuar planin e kujdesit. Mund te keni nevoje te takoni gastroenterologun i cili merret me problemet e traktit tretes. Specialiste te tjere qe mund te keni nevoje te takoni jane; kirurgu torakal, kirurg torakal onkolog, mjek onkolog dhe mjekun onkolog radioterapist.

Perpara se te filloni trajtimin ju duhet te jeni te qarte per rezultatet qe do jape trajtimi dhe per efektet anesore te tij, sepse traktimi i kancerit shpesh demton qelizat dhe indet e shendetshme . eshte e pritshme qe aktiviteti juaj normal i perditshem do te ndryshoje.

Per te qene me i qarte rreth trajtimit dhe efektet e tij keto jane disa pyetje qe ju mund tia drejtoni doktorit tuaj:

• Çfare eshte stadifikimi i semundjes?
• A eshte perhapur kanceri?
• Eshte prekur ndonje nga limfonodulat?
• Cili eshte qellimi i trajtimit?
• Cilat jane opsionet e trajtimit per mua dhe cilin me rekomandoni ju, dhe pse?
• Sdo bej me shume se nje lloj trajtimi?
• Çfare mund te bej qe te pergatitem per trajtimin?
• Kam nevoje te qendroj ne spital per trajtimin, nese po per sa kohe?
• Cilat jane risqet, shanset dhe efektet anesore te trajtimit? Si psh; do te kem probleme ushqimi pas trajtimit?
• Si mund te menaxhohen efektet anësore?
• Sa do te kushtoje trajtimi?
• Mund te me rekomandoni një doktor tjetër për të marre një mendim të dyte?
• Sa shpesh duhet te bej rikontrolle?

Kirurgjia

Ka disa lloje kirurgjie per kancerin e ezofagut, dhe kjo eshte ne varesi te lokalizmit te te kancerit. Kirurgu mund te te heqe krejt ezofagun tuaj ose nje pjese te tij. Zakonisht kirurgu heq nje pjese te ezofagut ku eshte lokalizuatr formacioni, limfonodulat perreth dhe indet perreth.

Mund te hiqet dhe nje pjese e stomakut gjithashtu. Gjate kirurgjise, kirurgu mund te vendose nje sonde ushqimi ne zorren e holle e cila do tju ndihmoje shume ne ushqyerjen tuaj.

Ditet e para mbas operacionet mund te keni dhimbje dhe per kete arsye doktori mund tju jap mjekim kunder tyre.

Komplikacionet e pritshme mbas operacionit jane:
- pneumonia ose infeksione te tjera,
- problem me frymemarrjen,
- hemorragji.
Periudha e rikuperimit mbas operacionet eshte individuale dhe ne varesi te llojit te kirurgjise se kryer.

Radioterapia

Radioterapia perdor rreze me enegji te larte per te vrare qelizat kanceroze. Ajo prek vetem qelizat e zones ku aplikohet. Radioterapia mund te perdoret para dhe mbas operacionit. Ose mund te perdoret ne vend te operacionit.

Doktori mund te perdore dy lloje rrezatimi per kancerin e ezofagut dhe zakonisht tek pacientet aplikohen te dyja.:

• Radioterapia e jashtma(externale): e cila aplikohet jashte trupit.
• Radioterapia e brendshme; per kete lloj radioterapie doktori mund tju bej nje injeksion ne vene per tu relaksuar nga reflekset dha pasi tju kete mpire dhe fytin me spray ksiolocaine fut nje tub ne ezofagun tuaj.
Nepermjet ketij tubi behet rrezatimi. Efektet anesore te ketij lloji trajtimi varet nga sasia e rrezatimit qe perdoret.

Radioterapia e jashme ne kraharor dhe ne bark mund te shkaktoje;

- dhimbje fyti,
- djegie kraharori,
- dhimbje ne stomak ose ne zorre.
- pacienti mund te kete te vjella ose diarre.
- gjithashtu zona e lekures ku aplikohet rrezatimi skuqet, thahet dhe rrudhet.
- mund te keni dhe humbje te qimeve ne zonen e e aplikimit.

Pritet qe per shkak te radioterapise, gjate dhe disa jave pas saj jut e ndiheni te lodhur.Pushimi eshte i rendesishem per doctor zakonisht rekomandon qe jeni aktive sa me shume qe te mundeni. Nje tjeter efekt anesor i radioterapise eshte dhimbja gjate gelltitjes.

Per shak se radioterapia mund te shkaktoje dhe ngushtim te ezofagut para fillimit te saj vendoset nje tub ne ezofag per ta mbajtur ate hapur.

Kimioterapia


Shumica e pacienteve me kancer te ezofagut bejne kimioterapi si pjese te trajtimit. Kimioterapia perdor preparate qe vret qelizat dhe jepen nepermjet venave(venoze). Ky trajtim mund te behet ne spital ose ne shtepi. Zakonisht kimioterapia jepet me cikle. Cdo cikel jepet me periudha pushimi ndermjet tyre. Fektet anesore te kimioterapise jane ne varesi te dozave te perdorura. Kimiopreparatet vrasin qelizat kancerogjene por ne te njejten kohe demtojne dhe qelizat normale te trupit.

Disa efekte anesore te kimioetrapise sipas demtimit te llojit te qelizave jane;

Qelizat e gjakut: Kur kimioeterapia ul nivelin e qelizave te shendosha te gjakut pacientet fillojne te ndihen te lodhur, te dobet fizikisht,formojne rrathe te zinj posht syve, gjakosin lehte dhe jane te riskuar ndaj cdo infeksioni. Ne qofte se kimioterapia i ul ndjeshem numrin e qelizave te gjakut, atehere ajo nderpritet per nje periudhe dhe ndryshohen dozat e saj. Gjithashtu mjeku mund te pershkruaje ilace qe ndihmojne trupin te prodhoje qeliza te reja gjaku.
Qelizat e rrenjeve te flokut: Kimioterapia mund te shkaktoje renie te flokut. Pas mbarimit te kimioterapise floket mund te rriten perseri por ato rriten me te dobet dhe ndryshojne ne ngjyre.
Qelizat e mukozes se traktit tretes: Per shkak se kimioterapia demton keto qeliza pacienti mund te kete:humbje oreksi, nauze dhe te vjella, diarre, buze dhe goje te thate. Efekte te tjera anesore te mundshme perfshijne: rash(njolla te kuqe ne lekure), dhimbje kycesh,ndjenje shpimi ose mpirje te duarve dhe kembeve, problem me degjimin, fryrje kembesh. Shume prej ketyre problemeve largohen me mbarimin e kimioterapise.


Kujdesi perkrahes.(Supportive Care)


Kanceri ezofagut dhe trajtimi i tij mund te cojne ne probleme te tjera shendetesore. Ju mund te kerkoni kujdes perkrahes perpara, gjate dhe pas trajtimit te kancerit. Kujdesi perkrahes eshte trajtimi qe kontrollon dhimbjen dhe problemet e tjera per te lehtesuar efektet anesore dhe tju ndihmoje ju te perballeni me ndjenjat qe sjell nje diagnose e tille. Qellimi tjeter kryesor i ketij kujdesi eshte te parandaloje dhe kontrolloje problemet per te permiresuar mireqenien dhe cilesine e jetes suaj gjate trajtmit te kancerit.

Kur kanceri bllokon ezofagun

Ju mund te keni problem me gelltitjen per shkak se kanceri bllokon ezofagun. Paaftesia per tu gelltitur, ben te veshtire ose te pa mundur ushqyerjen dhe gjithashtu rrit riskun qe ushqimet te kalojne ne rruget e frymemarrjes.Ky problem mund te coje ne infeksion te mushkerive, pneumoni. Paaftesia per te gelltiur ushqimet e lengeta dhe peshtymen mund te behet nje situate shume e veshitre dhe stresuese.

Per kete arsye stafi juaj mjeksor mund tju rekomandoje je nga zgjidhjet e meposhtme:

Vendosjen e nje stenti: Pasi iu behet nje injeksion per tu relaksuar,doktori vendos nje stent(tub i perbere nga rrjet metali ose plastic)ne ezofagun tuaj. Ushqimet dhe lengjet do te kalojne nepermjet ketij tubi. Gjithesesi ushqimet e forta duhet te pertymen mire para se te gelltiten. Gelltitja e nje mase te madhe ushimi muind te shkaktoje bllokim te stendit.

Terapia me lazer: perdor rreze te forta qe vret indet me nxehtesi. Kjo procedure mund te perdoret per te shkaterruar masen kanceroze bllokuese te ezofagut. Terapia me lazer siguron permiresim te gelltijets per nje kohe te shkurter dhe pas disa javesh mund te linde nevoja per ta perseritur ate
Terapia fotodinamike: ju behet nje injeksion,dhe ilaci i injektuar grumbullohet ne qelizat kanceroze te ezofagut. Dy dite pas injektimit doktori perdor nje endoskop te shkelqeje nje drite te vecante (si psh lazer) ne kancer. Pasi ekspozohet te drite ilaci aktivizohet. Dy-tre dite me pas doktori shikon nese qelizat kanceroze jane shkaterruar. Njerezit qe bejne kete lloj trajtimi nuk duhet te shmangin driten e diellit per nje muaj ose me shume, gjithashtu mund te kene nevoje te perserin pas disa javesh trajtimin perseri.
Radioterapia: ndihmon ne tkurrjen e tumorit. Nese tumori bllokon ezofagun radioterapia e brendshme ose ndonjehre dhe e jashtmja ndihmojne ne lehtesimin e gelltitjes.
Dilatacioni(zgjerimi) me balon: Doktori fut nje balon neper pjesen e bllokuar te ezofagut. Baloni ndihmon te zgjeroje hapjen. Kjo metode ndihmon ne permiresimin e gelltitjes per disa dite. Ushqyerja Eshte e redneishme te permbushni nevojat tuaja ushqimore para,gjate dhe pas trajtimit te kancerit.Ju keni nevoje per saine e duhur te kalorive,proteinave,vitaminave dhe mineraleve.

Ushqyerja

Ushqyerja ne menyren e duhur do tju ndihmoje te ndiheni mire dhe te keni shume energji. Gjtithesesi,kur keni kancer te ezofagut, ushqyerja mund te jete e veshtire per shume arsye.Ju md te ndiheni jo mire ose te lodhur,dhe te mos keni deshire te ushqeheni.Kanceri,gjithashtu,mund te te beje te veshtire gelltitjen.Ne qofte se jeni duke bere kimiterapi ju mund te mos i shijoni ushqimet sic keni pas bere me pare.

Ju gjithashtu mund te keni efekte anesore te mjekimit sic jane:humbje oreksi,nauze te vjella ose diarre. Ne qofte se ju keni problem me ushqyerjen ka disa menyra per te marre nevojat tuaja ushqimore.

Nje dietolog mund tju ndihmoje ju te gjeni menyren per te marre kalorite,proteinat,vitaminat dhe mineralet:

• Dietologu mund tju sugjeroje ndryshimet te llojeve te ushqimeve ,porcionin e tyre dhe ndryshime ne oraret e vakteve.
• Dietologu mund tju rekomandoje ushqime te lengshme si pijet e konservuara, qumeshtin etj.
• Nese gelltitja vjen e veshtiresohet dietologu juaj mund tju rekomandoje ta merrni ushqimin nepermjet nje tubi ushqyes(sonde nazogastrike).
• Ndonjehere te ushqyerit behet direkt ne gjak nepermjet nje rruge venoze.

Ushqyerja pas operacionit.

Nje dietolog do tju ndihmoje te hartoni nje diete qe permbush nevojat tuaja ushqyese. Eshte shume e rendesishme qe pas operacionit jut e keni nje diete te balancuar per te mos humbur ne peshe. Qellimi eshte nje ju te merrni sasine e duhur ushqimore pa iu shkaktuar diskomfort.

Ne qofte se gjate operacionit ju eshte hequr dhe stomaku, ju mund te keni nje problem i quajtur sindroma Dumpin, kjo ndodh kur ushqimi ose lengjet hyjne shume shpejt ne zorren e holle duke shkatuar: dhimbje te forta ne forme krampesh, nauze, fryrje, diarre dhe marrje mendje.

Per te shmangur kete sindrome duhet:

• Te konsumoni vakte me porcione te vogla
• Pini uje para dhe pas konsumimit te ushqimeve te forta.
• Limitoni ushqimet shume te embla sic jane embelsirat,karamelet,lengjet me soda.
• Gjithashtu mund tju pershkruhen ilace per te mbajtur nen kontroll kete sindrome

Pas kirurgjise, ju mund te keni nevoje te merrni suplemente ditore vitaminash,mineralesh,calcium dhe injeksione me vitamin B12.